Hvordan fungerer BSU sparekonto?

BSU, eller Boligsparing for Ungdom som forkortelsen står for, er en populær sparemåte i norske banker som gir unge nordmenn svært fordelaktige spareavtaler. Blant annet kan vi nevne en rente som er opp mot fire ganger høyere enn på vanlige sparekontoer (og det fra første sparte krone), samt en gunstig skattelette som kan gi deg opp mot 5000 kroner i fradrag hvert eneste år. BSU er helt klart den anbefalte spareformen for ungdommer i dag, forutsatt at man planlegger å kjøpe egen bolig.

Få opp mot 5000 kroner i skattelette

En av de store fordelene med å spare penger på BSU, er at du kan trekke fra sparesummen som fradrag på skatten. Dette forutsetter dog at du betaler nok penger i skatt til at du kan få tilbakebetalt noe – hvis ikke forsvinner en stor fordel med BSU-sparing. Du kan spare opp mot 25 000 kroner hvert kalenderår på BSU, og hvis du sparer makssummen så vil du ende opp med 5000 kroner tilbakebetalt på skatten. Det er naturligvis en prosentvis sats, slik at hvis du sparer bare halvparten, så får du tilbakebetalt 2500 kroner. Sparer du maksbeløpet i ti år på BSU, så har du ikke bare spart 250 000 kroner, men du har spart 50 000 kroner ekstra i skattelette.

Renter opp mot 4 prosent

En annen stor fordel med BSU-sparing er det høye rentenivået. Akkurat hvor høyt dette er vil variere med markedet, og i disse dager da den norske styringsrenten er svært lav, så har også renten på BSU-sparing gått ned. I skrivende stund ligger den i underkant av 4 prosent hos de fleste norske banker, mens den var så høy som 4,40 prosent for bare noen få år siden. Uansett så er dette vesentlig høyere enn hva de fleste banker kan tilby deg på vanlige sparekontoer, der man sjeldent får mer enn 1 prosent rente – og dette først når man har spart x antall titusener av kroner. Når man har spart BSU i noen år så vil man hvert eneste år tjene flere tusen kroner i renter på sparepengene.

Slik fungerer BSU Sparekonto

Det koster ikke noe å komme i gang med BSU-sparing, og de fleste norske banker tilbyr en slik avtale. Du kan også opprette en slik konto i nettbanken, enten til deg selv eller til barna dine. Man kan spare på BSU Sparekonto frem til man fyller 33 år. Alle pengene du har satt inn på BSU er låst til å brukes på boligformål, enten i form av egenkapital ved boligkjøp, nedbetaling av nåværende lån eller lignende. Det er ikke mulig å gjøre uttak av BSU-pengene til bruk av andre formål, ettersom skatteletten og rentegevinsten er forbeholdt disse formålene.

Selv etter at du har fylt 33 år, så vil du ikke miste rentepengene. Følgelig kan det være gunstig å la pengene stå på konto i noen år til. Har man spart flittig frem til denne alderen så vil man trolig ha såpass mye penger på konto at rentesummen utgjør en pen sum hvert eneste år.